Kdyby architekti museli pracovat jako web designeři | Media Heroes

Kdyby architekti museli pracovat jako web designeři

Michal Hanč Nezařazené

Drahý pane architekte, prosím navrhněte a postavte mi dům. Nejsem si zcela jist, co potřebuji, takže to nechám na Vašem uvážení. Můj dům by měl mít něco mezi dvěmi až čtyřicetipěti ložnicemi. Jen se ujistěte, že plány budou takové, že se ložnice budou moci jednoduše přistavět i popřípadě zbourat. Až mi ty plány přinesete, rozhodnu se, co vlastně chci. Také mi připravte rozvržení nákladů pro všechny návrhy, abych si mezi nimi mohl vybrat...

Berte v potaz, že dům, který si nakonec vyberu musí stát méně, než ten, v kterém v současné době žiji. Také se ujistěte, že napravíte všechny nedostatky, které jsou v mém současném domě (podlaha v mé kuchyni se třese, když jí procházím a zdi nejsou zdaleka dost izolované).

Až budete navrhovat, mějte také na mysli, že chci, aby roční údržba byla co nejnižší. Do toho aby byly začleněny i extra výdaje jako hliníkové, vinylové či kompozitní obklady. (Pokud se nerozhodnete pro hliník, připravte se, že budete do detailů vysvětlovat proč.)

Prosím postarejte se, aby v našem domě byly použity nejnovější designové trendy, myšlenky a nejmodernější materiály, chci aby můj dům byl jejich ukázkou. Dejte ale pozor, kuchyň by měla být navrhnuta tak, aby ladila i dalším věcem, jako mé ledničce Gibson z roku 1952.

Abyste měl jistotu, že stavíte ten správný dům pro celou moji rodinu, kontaktuje všechny naše děti a další příbuzné. Moje tchýně má velmi jasnou představu, jak by měl dům vypadat, navštěvuje nás alespoň jednou ročně. Pečlivě zvažte všechny možnosti a správně se rozhodněte. Já si však ponechám právo na změnu jakéhokoli rozhodnutí, které uděláte.

S malými detaily mě nyní, prosím, neobtěžujte. Vaší prací je rozvíjet plány domu: vytvořte si celkovou představu. V tuto chvíli není čas například na vybírání vhodné barvy koberce.

Ale mějte na paměti, že má žena má ráda modrou.

Nyní se také nestarejte o získávání prostředků na postavení domu samotného. Vaší hlavní prioritou je vypracovat podrobné plány a specifikace. Jakmile vše schválím, tak předpokládám, že dům bude do 48 hodin postaven.

Ikdyž navrhujete dům mně na míru, berte v potaz, že dřív nebo později ho prodám někomu jinému. Mělo by to tedy jít přizpůsobit na širokou škálu potencionálních kupujících. Před dokončením plánů se prosím ujistěte, že většině obyvatelstva z naši oblasti se líbí vymoženosti, které dům má. Doporučuji Vám prohlédnout si sousedův dům postavený minulý rok. Moc se nám líbí. Má spoustu vymožeností, které bychom rádi měli v našem novém domě. Zvláště pak 25 metrů dlouhý bazén. Věřím, že ho dokážete přidat do našeho domu, aniž by to mělo dopad na celkovou cenu.

Připravte prosím všechny výkresy. Nemusíte se nyní starat úplně o vzhled, výkresy budou použity pouze na nacenění stavby. Upozorňujeme však, že budete mít odpovědnost za jakékoli navýšení nákladů na výstavbu v důsledku pozdějších změn v designu.

Musíte být nadšen, že pracujete na projektu jako je tento! Mít možnost využívat nejmodernější technologie, materiály a mít takovou svobodu v tvorbě, to je něco, co se nestává tak často. Kontaktujte mne prosím co nejdříve s kompletními návrhy a plány.

PS: Právě mi manželka řekla, že se spoustou věcí, které jsem v tomto dopise napsal, nesouhlasí. Je Vaší odpovědností, jako architekta, abyste vyřešil tyto rozdíly. Zkoušel jsem to již dříve, ale nepodařilo se mi to. Pokud se s tím nedokážete poprat, budu si muset najít jiného architekta.

PPS: Možná to, co potřebuji, není vůbec dům, ale cestovní přívěs. Informujte mě prosím co nejdříve, pokud tomu tak je.

Přeloženo z:
http://www.usabilitycounts.com/2008/04/09/if-architects-had-to-work-like-web-designers/

Pošlete signál

Signál Media Heroes